Flag Counter

ΚΘεσσαλικά Άγραφα


"Λένε οι παλιοί ότι, όταν ο Θεός έφτιαχνε τον κόσμο, πήρε μια χούφτα από χώμα και το πέρασε σε σήτα. Το εύφορο πέρασε από αυτήν και έγιναν οι κάμποι, οι πέτρες και τα χοντράδια έπεσαν  και γενήκανε   τα  Άγραφα"

Τα Θεσσαλικά Άγραφα είναι μια βουνοθάλασσα αφιλόξενη, όπου οι άνθρωποι διέσχισαν τους αιώνες χάρη στην αντοχή της γίδας και το κουράγιο της ψυχής τους.Τα βουνά έβαλαν τους κανόνες του παιχνιδιού και οι άνθρωποι προσαρμόστηκαν ταπεινά. Τα καλύβια τους, πάντα σε μικρές συστάδες, ακολούθησαν, όπως και τα μονοπάτια τους, τις προσταγές του ανάγλυφου. Πουθενά αλλού δεν είναι τόσο ορατά, στοιχεία του παρελθόντος, τρόποι ζωής που έρχονται από τα βάθη των αιώνων. Καθοριστική της μοίρας τους ήταν η απομόνωση, η έλλειψη δρόμων και μέσων, η δυσκολία επικοινωνίας με τον έξω κόσμο.
Τα Θεσσαλικά Άγραφα καθηλώνουν το θεατή και συγκινούν τον ορειβάτη. Η οροσειρά  είναι ένας βασικός κρίκος στην αλυσίδα των βουνών της Πίνδου.

Επιβλητικά, δυσπρόσιτα, με πανύψηλες κορυφές που ”αγγίζουν” τον ουρανό. Είναι ίσως η πιο δύσβατη περιοχή της Ελλάδας. Γη άγρια, αυθεντική, μυστηριώδης, με πολυάριθμες βαθιές χαράδρες και σχεδόν απάτητες κορυφές. Δεν έχεις παρά να υποκλιθείς στο ορεινό μεγαλείο των Θεσσαλικών Αγράφων. Τα  έχουν καταγραψεί ως η δεύτερη στον κόσμο σε καθαρό αέρα περιοχή.Η κοίτη του Αχελώου, πάνω στα περήφανα βουνά, χωρίζει την Αργιθέα από την Ήπειρο. Σκορπισμένα στις απόκρημνες πλαγιές ή αιωρούμενα πάνω από απότομες χαράδρες, στην απρόσιτη και βραχώδη γη, βρίσκονται τα χωριά με τους λιγοστούς κατοίκους..

Τα Θεσσαλικά Άγραφα αποτελούν το βόρειο τμήμα της οροσειράς των Αγράφων. Ανατολικά καταλήγουν στον Θεσσαλικό κάμπο,και ανήκουν κυρίως στο νομό  Καρδίτσας.

Η υψηλότερη κορυφή των Θεσσαλικών Αγράφων είναι η Καράβα με υψόμετρο 2.184 μέτρα, η οποία είναι και η ψηλότερη κορυφή ολόκληρης της οροσειράς.  το Βουτσικάκι (2.154μ.), το  Ντελμήδι (2.163μ.), ο Μπουρλέρος (2.032μ.), η Νιάλα (2.018μ.), το Σβόν (2.042μ.). Δυτικότερα η Φτέρη (2.128μ.), ο Καλόγερος (2.043μ.), τα Αφορισμένα (1.918μ.), η Τουρνάτα (1.899μ.),) και το Τύμπανο (1.750μ.). Αντικρίζοντας τα δύο αυτά ορεινά οπτικά ανάγλυφα από τα βάθη του Θεσσαλικού κάμπου, η κορυφογραμμή της Νιάλας σχηματίζει το περίφημο μαρμάρινο ομοίωμα της «Κοιμωμένης Αγράφων ».

Στην περιοχή των Θεσσαλικών Αγράφων βρίσκονται  και (3) λίμνες Πλαστήρα, Σμοκοβου και Στεφανιαδας 

. .

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε όποια ανάρτηση σας ενδιαφέρει και μοιραστείτε τις απόψεις σας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

[blogger]

Author Name

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.