Flag Counter

Έλληνες πρόσφυγες της Μικράς Ασίας


Στις 30 Ιανουαρίου του 1923 υπογράφηκε η συνθήκη που αφορούσε την ανταλλαγή ελληνικών και τουρκικών πληθυσμών. Χάρη στην ελληνική επιμονή, η Τουρκία αναγκάστηκε τελικά να δεχτεί πίσω 450.000 μουσουλμάνους που κατοικούσαν στην ελληνική επικράτεια, προκειμένου να ελευθερωθεί χώρος στην Ελλάδα για τη φιλοξενία 1.500.000 και πλέον προσφύγων

Ο ερχομός των προσφύγων στην Ελλάδα  ήταν για την Ελληνική κοινωνία γεγονότα τραυματικά και χωρίς προηγούμενο,1,5 εκατομμύριο Έλληνες της Ανατολίας αναγκάστηκαν να φύγουν από τις πατρίδες τους και να μετοικήσουν στην Ελλάδα.

Η εξαθλίωση, του στοιβάγματος σε καράβια, σε λιμάνια και μετά σε προσφυγικούς καταυλισμούς,  κόστισε 300.000 ζωές

Τώρα, τις Αλησμόνητες Πατρίδες του Ελληνισμού οι σύγχρονοι Έλληνες και ιδίως οι απόγονοι των προσφύγων εκείνων, τις επισκέπτονται με προσκυνηματικές εκδρομές δακρυσμένοι ή τις σκέφτονται νοσταλγικά καθώς θυμούνται τις δακρυσμένες διηγήσεις της γιαγιάς ή του παππού για «τα περασμένα μεγαλεία» και τον ξεριζωμό».

Στην περιοχή μας στο Ν. Καρδίτσας   (2) χωριά με απόγονους  μικρασιατών είναι το Νέο Ικόνιο υψόμ. 110 μ. Δοιηκητικά ανήκει στους Σοφάδες (έδρα του δήμου)έχει 201 κατοίκους) και το Καππαδοκικο (βρίσκεται στα νότια του Θεσσαλικού κάμπου σε απόσταση περίπου 10 χλμ. ΝΑ. από τους Σοφάδες (έδρα του δήμου), 28 χλμ. ΝΑ. από την Καρδίτσα -έχει 650 κατοίκους)

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε όποια ανάρτηση σας ενδιαφέρει και μοιραστείτε τις απόψεις σας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

[blogger]

Author Name

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.